Cursussen bij SKC

Binnen SKC worden elk jaar verschillende cursussen gegeven zodat alle spelers op de hoogte zijn van de spelregels en de kans krijgen om hun kennis over volleybal uit te breiden. Ook streeft SKC ernaar dat alle scheidsrechters een hoge standaard neerzetten in het leiden van wedstrijden. Deze cursussen worden georganiseerd door de Cursus Coördinatiecommissie (CuCo), met jaarlijks terugkerend de: beginners instructie volleybalcompetitie en de scheidsrechterscursus 

Onderaan deze pagina staat meer informatie over het worden van scheidsrechter, maar in het kort: 

Scheidsrechterscursus 

Heb jij je scheidsrechterslicentie al? Zo niet? De online spelregeltoets kan je doen via Volleybalmasterz.nl Als je dat hebt gehaald, heb je een V6 licentie en mag je wedstrijden gaan fluiten in de 3e klasse en lager. Daar komt best wel wat bij kijken. Je hebt voldoende kennis van het spel en de regels nodig. Daarnaast kan het best eng zijn om voor zo veel mensen besluiten te nemen onder druk. SKC biedt een scheidsrechterscursus aan om (beginnende) scheidsrechters te helpen. Ook als je al eens gefloten hebt en ergens moeite mee hebt, ben je meer dan welkom! 

Tijdens de cursus leer je meer over de spelregels, het verloop van de wedstrijd en jouw rol als scheidsrechter. Ook zullen we oefenen met fluiten. Je zult wat tips en tricks van ervaren scheidsrechters krijgen. 

V4 Vaardigheidstraining 

Voor leden die wedstrijden willen fluiten in de 1e klasse en lager is er de V4 Vaardigheidstraining. In deze training is er veel aandacht voor de praktijk. Verschillende wedstrijdsituaties komen aan bod. SKC organiseert ook deze cursus zelf. 

Verenigingsscheidsrechter 3 en 4

Als je je verder wilt ontwikkelen als scheidsrechter en hoger wilt fluiten dan de 1e klasse, kan je een leertraject starten bij de volleybalbond. Dan kan je verenigingsscheidsrechter 3 (VS3) en verenigingsscheidsrechter 4 (VS4) worden. Meer informatie is te vinden op Nevobo.nl 

Beginnersinstructie

Aan het begin van het seizoen verzorgt de CuCo een beginnersinstructie. Bij deze cursus worden de belangrijkste spelregels uitgelegd, wordt verteld hoe een wedstrijdavond er in de praktijk aan toegaat en leer je over de opzet van de Nederlandse volleybalcompetitie. Daarnaast krijg je een overzicht van wat er van jou als SKC’er verwacht wordt: welke taken je met je team hebt en hoe je deze moet uitvoeren. Kortom, bij deze cursus leer je alles wat je nodig hebt om bij SKC mee te draaien!

De beginnersinstructie is verplicht voor nieuwe leden die net beginnen met volleybal, maar uiteraard zijn alle nieuwe leden welkom. Meestal wordt de instructie gehouden tijdens het TC-toernooi, zodat de “beginnersteams” (Dames 15 en Heren 9) de theorie van de instructie meteen in de praktijk kunnen brengen bij hun wedstrijd.

Nieuwe leden voor wie deze cursus verplicht is, worden hiervan per mail op de hoogte gebracht. De beginnersinstructie wordt gegeven in het Engels indien er internationals aanwezig zijn.

Voor verdere vragen kun je mailen naar cuco@skcvolleybal.nl of teamtakenco@skcvolleybal.nl.

De VT2 cursus

De VT2 cursus is een cursus die wordt aangeboden vanuit de Nevobo voor volleybaltrainers en voor volleybaltrainers van niveau 2. De cursus is geschikt voor beginnende trainers. Je leert bij deze training hoe je een volleybaltraining het beste opbouwt en uitvoert. De cursus wordt op een interactieve manier gegeven, waardoor je tijdens de cursus al ervaring opdoet met de stof die je op dat moment geleerd krijgt. Je neemt je eigen ervaring uit de praktijk mee naar de cursus, waar tijdens de bijeenkomsten dan verder op voortgebouwd wordt. De bijeenkomsten hebben verschillende focuspunten, waardoor bijna elk aspect van volleybal een keer aan de beurt komt. Bijvoorbeeld de warming-up, de service, de aanval, verdedigen en spelsystemen komen aan bod.  Er zal na een aantal bijeenkomsten een examen worden afgelegd, waarna je een officieel diploma ontvangt. Dit is een VT2-licentie.

Als SKC hebben wij super veel aan trainers die zijn opgeleid, aangezien het niveau van de trainingen op deze manier omhoog zal gaan, waardoor alle leden kunnen groeien qua volleybal niveau.